Hur fungerar egentligen bidraget för elbilsladdning?

Det nya bidraget, Grön Teknik, är äntligen här och från den 1 januari 2021 kan du som privatperson göra skatteavdrag för hälften av kostnaderna när du investerar i grön teknik. Vi på Sekraft reder ut vad det nya bidraget innebär och hur du går tillväga för att nyttja det ekonomiska stödet när du investerar i en laddlösning för ditt hem. 

ROT- eller RUT-avdraget blir Grön Teknik-avdrag 

Regeringen inför det nya avdraget för att göra det enkelt för privatpersoner att välja klimatsmarta energilösningar för sina hushåll. Det nya bidraget kallas Grön Teknik och är i grund och botten inget bidrag utan ett skatteavdrag som går att jämföra med ROT- och RUT-avdraget. Du känner säkert igen bidraget som fram till årsskiftet 2021 benämnts som “ladda-hemma-bidraget”. Tidigare har ekonomiskt stöd för privatpersoner som installerar laddstationer haft ett maxtak på 10 000 kr per år. Det nya avdraget öppnar upp för stora möjligheter med ett maxtak på hela 50 000 kr per år. Med andra ord är det mer prisvärt än någonsin att investera i ett laddsystem till ditt hem. 

Vad, när och hur? 

Privatpersoner som installerar solceller, system för lagrad egenproducerad solel eller laddstationer för elbilsladdning har rätt till skattereduktionen. För installation av laddsystem i form av laddstolpar eller laddboxar täcker avdraget hela 50 procent av kostnaden för installation och material. 

Det finns två tekniska krav som laddstationen måste uppfylla för att skattereduktionen ska godkännas. 1) laddaren måste vara utrustad med typ 2-kontakt eller CCS-kontakt och 2) laddsystemet måste vara redo för elmätning och debitering. Observera att avdraget för grön teknik gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. 

Hur gör jag? 

Det nya avdraget för grön teknik gör det smidigt för dig som privatperson att ta del av skattereduceringen. Vi på Sekraft installerar din laddstation och fakturerar dig endast för hälften av installationens kostnad. Det enda vi behöver från dig är kontaktuppgifter och fastighetsbeteckning för att vi ska kunna ansöka om utbetalning av resterande belopp från Skatteverket. Med andra ord kan ni luta er tillbaka medan vi sköter hela jobbet åt er. 

Vill du investera i ett laddsystem från Sekraft? 

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi er att hitta den optimala lösningen för just era behov och önskemål.

Boka konsultation Om oss

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer