Hur lång räckvidd har en elbil?

elbilsladdare-parkering

Hur långt du kan köra med en fulladdad elbil beror på flera faktorer. Den första och viktigaste aspekten är vilken kapacitet bilens batteri har. Ju större kapacitet i kWh, desto mer energi och längre räckvidd. Här förklarar vi på Sekraft mer kring elbilars räckvidd och ger tips på hur du kan påverka den för att maximera kilometrarna mellan laddningarna.

Så långt kan du köra på en laddning

Räckvidden för en renodlad elbil är i genomsnitt 30 mil och beror på bilmodell och vilken elteknik bilen använder. Den räckvidd som vanligtvis specificeras för bilmodeller är framtagna enligt en standardiserad körcykel. I Sverige och Europa är körcykeln WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) standard sedan 2018. I testerna mäts bilens räckvidd under olika förhållanden som påverkar den faktiska räckvidden, exempelvis hastighet, väderlek och terrängförhållanden. Det gör att jämförelsen mellan olika elbilars räckvidd blir mer rättvist. 

En yttre påverkansfaktor är låga temperaturer, vilket är aktuellt inte minst i Sveriges vinterklimat. Genom att koppla upp bilen till en laddstolpe eller laddbox när den står parkerad kan du alltid låta bilen förvärma batteriet innan start och undvika onödig påfrestning från kylan. Dagens elbilar är även utrustade med räckviddsmätare så att du alltid kan se hur långt du kan köra innan nästa laddning.

Påverka elbilens räckvidd

Bilens angivna räckvidd är alltså inte en exakt utlovad sträcka i kilometer. En rad faktorer kan påverka räckvidden både positivt och negativt. Här listar vi några tips på hur du kan maximera antalet kilometer mellan laddningarna.

  • Hastighet
    En förändring på enbart 10 km/h kan i bästa fall ge ett par mils extra räckvidd. Längst räckvidd uppnås i hastigheter omkring 35 km/h. Du kan därför få längre räckvidd i stadsmiljö jämfört med körning på motorväg.
  • Körstil
    Att hålla en jämn körstil sparar på batteriets energi. Undvik därför snabba accelerationer som ökar energiförbrukningen.
  • Markförhållanden
    Liksom snabba accelerationer kräver uppförsbackar mer energi. I direkt motsats så kan nedförsbackar istället generera energi eftersom de flesta elbilar laddar batteriet genom att släppa upp gasen, så kallad motorbromsning. En chans att tjäna in några extra kilometer.
  • Utrustning
    Stolsvärme, rattvärme och klimatanläggning är faktorer som alla använder batteriets kapacitet. Genom att på vintern sänka värmen ett par grader och på sommaren använda AC:n mer sparsamt kan du spara tid mellan laddningarna.

Rätt elbilsladdare för trygg laddning

Att ladda sin elbil i vanliga vägguttag är inte att rekommendera eftersom uttagen inte är dimensionerade för så höga effekter. Elsystemet kan överbelastas så att säkringar löser ut eller i värsta fall kan leda till brand. Installation av en laddbox är en trygg lösning som laddar bilen säkert medan den står parkerad i hemmet, på arbetsplatsen eller i bostadsrättsföreningen. Läs även om elbilsladdning i offentliga miljöer för att veta mer om laddstationer för resan.

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta en optimal lösning för dina behov och önskemål.

Om oss Ladda hemma

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer