Hur mycket kostar det att ladda en elbil?

Utvecklingen av klimatsmart mobilitet är under ständig utveckling – och att elbilen är framtidens fordon råder det inga tvivel om. Fördelarna med en elbil är många, den är klimatsmart och gör livet som bilägare bekvämt. Men vad kostar det egentligen att ladda en elbil? Är den billigare i drift än en bensin- eller dieseldriven bil?

Elbil vs. fossildriven bil

I många fall är en elbil dyrare i inköp än en bensin- eller dieseldriven bil i motsvarande klass, men på lång sikt är elbilen ändå det vinnande alternativet. Elbilar subventioneras med klimatbonusar och har både billigare skatt och servicekostnad. Ökad efterfrågan, teknisk utveckling och stora satsningar från ledande biltillverkare har dessutom redan lett till, och kommer fortsätta leda till, att elbilar blir än mer attraktiva även sett till inköpspris.

Vad det kostar att driva din bil framåt är central faktor för dina långsiktiga löpande kostnader. Mellan tummen och pekfingret kan man räkna med att en elbil förbrukar omkring två kilowattimmar per mil. Det är svårt att säga exakt hur mycket bränsle en fossildriven bil drar per mil då det varierar mycket mellan olika bilmodeller. Men du kan räkna med att du sparar i snitt runt 6-7 kronor per mil när du kör elbil istället för bensin- eller dieseldriven bil.

Optimera laddningen för lägsta pris

Laddeffekten är det som påverkar priset på laddningen. Ju lägre laddeffekt och längre tid bilen laddas, desto lägre blir priset. De allra billigaste laddningarna sker till exempel i hemmet eller på parkeringsplatsen under natten då elpriserna är som lägst. Priset för att ladda elbilen hemma ligger på cirka 1,5 kronor per kWh, vilket genererar en kostnad på cirka 3 kronor milen.

De lite dyrare laddningarna sker på platser då bilen laddas snabbare och med en högre effekt, till exempel vid snabbladdare utanför mataffären eller vid bensinstationen längs med motorvägen. Elpriset varierar mellan olika aktörer som själva sätter sitt pris. Räkna med att en snabbladdning ligger på ca 5 kronor per kWh, vilket motsvarar ungefär 9 kronor per mil.
Vill du investera i ett laddsystem för ditt hem har du möjlighet att ta del av det ett nytt statligt bidrag som ger täcker hela 50 procent av kostnader för hårdvara och installation. Läs mer om skatteavdraget för grön teknik.

Framtidens drivmedel? El!

Summa summarum så är i slutändan elbilen alltid en lönsam investering. Med minimal klimatpåverkan, låga driftskostnader och ett bekvämt bilägande gör du en smart affär när du köper en elbil. Med smarta laddlösningar till din elbil kan du spara in flera tusenlappar per år genom sänkta driftkostnader. 

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är din expert på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta den optimala lösningen för just dina behov och önskemål.

Boka konsultation Om oss

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer