Ladda bilen hemma – hur gör jag?

Elbil som laddas med laddbox i en carport

Kanske har du hört att det är förenat med risker att ladda elbilen i ett vanligt eluttag? Så vad behövs då för att kunna ladda säkert på hemmaplan? Vid en första anblick kan laddkablar och olika typer av laddstationer för elbilar kännas som en hel vetenskap. Låt oss reda ut några frågetecken så att du kan känna dig trygg i hur du säkrast laddar elbilen hemma.

Undvik laddning i 230v-uttag

Ja, det här tipset är ett av de första en elbilsköpare får. Anledningen är att vanliga vägguttag inte är dimensionerade för höga effekter under lång tid. Den tid som krävs för full laddning av en elbil blir en extra belastning för elsystemet, vilket kan generera värmebildning och tillslut utgöra en brandrisk. De flesta elbilar levereras dock med en kabel med vanlig stickkontakt i ena änden och en modellanpassad kontakt i den andra för den typen av laddning. Kablarna kan ses som extraladdare eller reseladdare som främst bör användas i nödlägen.

Installera en laddstation för dina behov

För att kunna ladda på ett säkert sätt bör en laddstation för elbilsladdning installeras – en laddbox eller laddstolpe. Vid laddning kommunicerar laddstationen med bilen och stoppar laddningen när batteriet är fulladdad samt vid eventuella fel, så att risken för överbelastning kan undvikas. Laddstationen kan ha en integrerad kabel eller ett uttag (s.k. typ 2-uttag) som kräver en separat kabel. Det mest flexibla alternativet, om flera elbilsägare ska ha tillgång till laddboxen är att installera en laddbox med ett typ 2-uttag. Idag är dessa uttag standard i Sverige och Europa och många bilar på marknaden använder denna anslutning. En laddbox med integrerad kabel ökar istället smidigheten i att kabeln alltid finns på plats och bara behöver kopplas in bilen.

Fördelar med elbilsladdare

Laddning i ett vanligt 230v-uttag är begränsat till 10A vilket gör att laddningen tar lång tid. En elbilsladdare är däremot konstruerad för att kunna ladda med högre effekt och ger alltså en snabbare laddtid än i det vanliga uttaget. Utöver en trygg laddning har många elbilsladdare en rad smarta funktioner. Exempelvis kan du styra laddningen från telefonen vilket kan vara bra om du vill förvärma batteriet under kalla vintermorgnar för att förlänga bilens räckvidd. Det går även att följa statistik över laddtid, elförbrukning och hur mycket batteriet är laddat. Smarta funktioner för dig och för bilen.

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta en optimal lösning för just dina behov och önskemål.

Om oss Ladda hemma

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer