Ladda elbil hemma – 10 frågor och svar

Går du i tankar på att investera i en elbil eller laddhybrid? Då dyker frågan om laddsystem snabbt upp och av erfarenhet vet vi på Sekraft att det tenderar att bli många frågor. I det här inlägget har vi sammanställt 10 vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att räta ut ett och annat frågetecken inför din investering i elbil.

1. Kan jag ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Rent tekniskt är det möjligt att ladda en elbil i ett vanligt 230v-uttag men du bör inte göra det annat än i nödfall. Belastning med så hög effekt under lång tid kan orsaka överhettning av befintliga elinstallationer och tillslut utgöra en brandrisk. Den säkraste laddningen sker via en laddbox eller laddstolpe som är installerad av behörig elektriker.

2. Var kan laddboxen eller laddstolpen installeras?

Bor du i villa kan du placera din laddbox på en husvägg, i garaget eller carporten. Det finns olika laddboxar för olika typer av placeringar. Du kan även installera en laddstolpe där bilen normalt står parkerad, vilket kräver markarbete. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt och vill installera en laddbox gör du först en ansökan hos föreningen eller hyresvärden som beslutar om du får installera laddboxen och under vilka förutsättningar. 

3. Behöver ändringar göras i min befintliga elanläggning?

De flesta laddboxar kräver att du har minst 16A huvudsäkring. Vanligtvist har villor mellan 16-25A – är du osäker på om er strömförbrukning är på gränsen för vad huvudsäkring klarar kan du behöva byta till en större. En jordfelsbrytare behöver även installeras om det inte redan finns.

4. Vilken effekt ska jag välja på min laddbox?

Det är bilens batteri som avgör hur snabbt du kan ladda och vilken laddbox bör välja. Laddboxar finns med effekterna 16A enfas (3,7kW), 16A trefas (11 kW) eller 32A trefas (22kW). Rena elbilar laddas i regel med högre effekt från 11 kW medan hybrider kan laddas med lägre effekt upp till 3,7kW. Genom att välja en laddbox med 22 kW kan du framtidssäkra din laddstation – om behovet av högre laddeffekt uppstår i framtiden slipper du onödiga kostnade för nyinstallation.

5. Vad kostar det att ladda elbilen hemma?

Priset för att ladda hemma ligger på cirka 1,5 kronor per kWh, vilket ger en kostnad på cirka 3 kronor milen.

6. Kan jag få bidrag för laddbox eller laddstolpe?

Ja, från 1 januari 2021 finns en skattereduktion för dig som investerar i grön teknik. Det fungerar på liknande sätt som för rot- och rutavdragen med ett maxtak på 50 000 kr. Som privatperson får du bland annat göra avdrag med 50 % för material- och arbetskostnad när du installerar en laddpunkt.

7. Hur gör jag för att ta del av bidraget?

Du kommer överens med installatören att du vill ta del av skattereduktionen Grön Teknik. Reduktionen dras sedan direkt av på fakturan och du betalar det lägre priset. Företaget begär sedan sin utbetalning av Skatteverket i efterhand.

8. Hur lång tid tar det att ladda bilen?

Hur lång tid det tar att ladda en elbil beror på en mängd faktorer – hur stort batteri bilen har, vilken laddeffekt den kan ta emot och vilken laddbox du har. Genom att dela batterikapaciteten (kWh) med laddeffekten (kW) får du fram den uppskattade tid som det tar att ladda bilen. Förenklat kan man säga att med en laddbox på 3,7 kW laddar du cirka två mil per timme och med en laddbox på 11 kW laddar du cirka sex mil på en timme.

9. Vad är lastbalansering?

Lastbalansering är en funktion i laddboxen/laddstolpen som känner av hur mycket elsystemet belastas. Effektfördelningen justeras till husets fördel – tvättmaskin, diskmaskin och matlagning går före laddning av elbil. Utan lastbalansering finns risken att elsystemet överbelastas så att säkringar löser ut.

10. Jag planerar att köpa en till elbil – behöver jag två laddboxar då?

Nej, inte om du vill ladda samtidigt. Vill du ha den möjligheten finns det laddboxar med dubbla uttag och lastbalansering mellan uttagen som fördelar effekten på ett säkert sätt.

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta den optimala lösningen för just dina behov och önskemål.

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer