Batterier för solel

Tack vare solceller kan vi utvinna energi från solens strålar och producera vår egen el. Under dagens ljusa timmar tar solcellerna vara på solen som förnybar energikälla – men när solen går ner vilar solcellerna från att producera ny solel. Med ett batteri kan du lagra överskottet som solcellerna producerat under dagen för att använda under dygnets övriga timmar. Ett utmärkt val för dig som har en elbil som behöver laddas på kvällen eller natten, till exempel.

Batterier för solel är en smart och lönsam investering som öppnar upp till nya möjligheter att bli ännu mer självförsörjande. Välkommen att boka en gratis konsultation för att ta nya steg mot en hållbar framtid tillsammans med oss.

Boka konsultation

Fördelar med ett solcellsbatteri

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Solceller producerar som mest solenergi under dagtid – då den ofta behövs som minst. Med ett solcellsbatteri kan du lagra den solel som inte förbrukas för att nyttja under dygnets övriga timmar. Batteriet fungerar som ett uppladdningsbart litiumjonbatteri som lagrar den överskottsenergi som solcellerna producerar. Den likström som solcellerna producerar konverteras till växelström i samma stund som den lagras i batteriet – för snabb, effektiv och lönsam användning av solcellernas överskottsel.

Är det lönsamt att lagra solel?

Att investera i ett solcellsbatteri är en lönsam investering. Istället för att överskottselen automatiskt ska säljas till elnätet med en lägre ersättning som följd kan du med ett batteri lagra energin för att använda vid ett senare tillfälle. Att lagra elen som inte förbrukats under dagen gör att du inte behöver sälja solelen vidare till ett lägre pris än vad den kostar att köpa tillbaka. På så vis kan du rusta dig för elmarknadens stigande priser, samtidigt som du säkerställer tillgången till avbrottsfri el och bidrar till en klimatsmart värld.

Få full koll på solcellsbatterier från Sekraft

Snabba frågor och svar om batterier för solel.

Finns det bidrag för solcellsbatterier?

När du köper ett solcellsbatteri med tillhörande installation till ditt hem har du rätt till en skattereduktion på 50% av totalkostnaden, upp till 50 000 kronor.

Kan jag bli helt självförsörjande?

Att bli helt självförsörjande med egenproducerad el är svårt i Sveriges klimat idag. Men med ett batteri som lagrar din överskottsel kan du öka lönsamheten och få tillgång till egenproducerad el under dygnets övriga timmar – då den ofta används som mest.

Varför bör jag inte sälja min överskottsel?

Att lagra elen som inte förbrukats under dagen för att använda vid ett senare tillfälle gör att du inte behöver sälja solelen vidare till ett lägre pris än vad den kostar att köpa tillbaka.

Hur påverkas jag av elmarknaden?

Med ett solcellsbatteri kopplat till din solcellsanläggning minskar behovet av att köpa energi. Genom att nyttja batteriets lagrade överskottsel blir elmarknadens stigande priser inte lika kännbara.

Kan jag ladda min elbil med solel från ett batteri?

Den likström som solcellerna producerar konverteras till växelström i samma stund som den lagras i batteriet. Elen kan sedan användas för att bland annat ladda din elbil eller hybrid – en smart investering för dig som oftast laddar bilen på kvällen eller natten.

Jag vill investera i ett batteri, hur gör jag?

Vill du ta reda på dina förutsättningar att installera ett solcellsbatteri? Välkommen att boka en gratis konsultation hos oss på Sekraft.

Boka en konsultation

Kontakta oss så hjälper vi er att hitta den optimala lösningen för just era behov och önskemål.

Boka konsultation

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar går snabbare för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer

Referenser

Se ett urval av våra tidigare projekt

Senaste nytt från Sekraft

Läs våra blogginlägg och artiklar

Fler nyheter