Tips till er som vill erbjuda elbilsladdare i bostadsrättsföreningen

Funderar ni på att erbjuda elbilsladdare i anslutning till er bostadsrättsförening? Vi på Sekraft tycker att ni är inne i helt rätt tankebanor! Att erbjuda ett högkvalitativt laddsystem är en hållbar framtidsinvestering som både underlättar vardagen för de boende och höjer värdet på lägenheterna i föreningen. Idag ger vi på Sekraft våra bästa tips för er som vill erbjuda elbilsladdning i er bostadsrättsförening. 

Planera ert laddprojekt 

Starta ert laddprojekt med ett grundläggande planeringsarbete. Allt från elförbrukning och ytoptimering till debiteringstjänster är bra att ta i beaktning för att ni ska lyckas med ert nya laddprojekt. Nedan ger vi er en checklista som kan vara bra att följa vid planering av er elbilsladdning för BRF. 

1. Analysera laddbehov

Kartlägg hur laddbehovet ser ut i just er bostadsrättsförening. Man brukar räkna med att en elbil behöver i snitt 8-10 kWh om dagen. Räkna på hur många i er BRF som äger en elbil, eller planerar att skaffa en elbil. Hur mycket el kommer att förbrukas? Behövs lastbalansering för att inte överbelasta anläggningen? Besvara dessa frågor för att ta reda på hur mycket ström som behövs i elcentralen och hur många laddstationer som ska införskaffas. 

2. Välj ett smart system  

Det behöver vara enkelt och smidigt för era boende att betala för sin elbilsladdning. Vi rekommenderar att ni väljer ett system där ni erbjuds löpande support och smidig debitering. Ett administrationsfritt system är att föredra för bostadsrättsföreningar där styrelsen helt enkelt inte har tid eller kunskaper för att på egen hand administrera systemet. Tillgång till kundservice är en bonus som kommer uppskattas och öka tryggheten hos användare. 

3. Online vs. offline 

Fundera även på om ni önskar att ert laddsystem ska vara online- eller offlinebaserat. Med en onlinebaserad mjukvara uppdateras ert system med nya smarta funktioner. Vi rekommenderar att ni investerar i ett system som går att skala upp om ni successivt vill utöka laddsystemet. Vi på Sekraft erbjuder 4G i våra elbilsladdare, vilket innebär att ni slipper installera ytterligare nätverkslösning. Denna uppgradering ger även sömlös kommunikation mellan laddstationerna.

4. Nyttja elen smart

Smart effektstyrning är A och O för ett effektivt laddsystem. Intelligenta laddboxar anpassar automatiskt laddeffekten mellan 1,4–22 kW vilket innebär att fler bilar kan ladda samtidigt på befintlig elkapacitet i elnätet. Ett laddsystem från Sekraft kan konfigureras så att det ger mest effekt under natten, då elnätet i fastigheten är mindre belastat. På så sätt kapas höga effekttoppar. 

5. Planera för tillväxt

Se till planera för framtiden. Börja med att bygga den grundläggande infrastrukturen men se till att ha möjlighet att kunna utöka med fler laddstolpar eller laddboxar i takt med att efterfrågan ökar. På så sätt blir kostnaderna för att installera fler laddstationer betydligt lägre. 

En hållbarhetsprofil att vara stolt över 

Att ha en stark hållbarhetsprofil är en viktig faktor på dagens bostadsmarknad. Med ett högkvalitativt laddsystem från Sekraft kan ni stolt visa upp föreningens hållbarhetsarbete i kampen för ett fossilfritt Sverige. Samtidigt som ni gör en smart ekonomisk framtidsinvestering. 

Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är era experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi er att hitta den optimala lösningen för just era behov och önskemål. 

Läs mer Boka konsultation

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer