Hur lång tid tar det att ladda en elbil?

Den snabba utvecklingen av infrastrukturen kring elbilsladdning gör livet med elbil både bekvämt och praktiskt. Nu finns det goda möjligheter att ladda bilen hemma, på jobbet och på publika stationer. Med smarta laddlösningar omkring dig och rätt planering ser du till att alltid ha ett laddat bilbatteri. Vi på Sekraft går igenom hur lång tid det tar att ladda en elbil, vad som påverkar laddtiden och hur du optimerar laddningen av din elbil. 

Hur beräknad laddtiden? 

För att ta reda på hur lång tid det tar att ladda upp ett elbilsbatteri behöver du veta bilens laddkapacitet i kWh för att sedan dela den med laddeffekten i kW. Alltså laddkapaciteten dividerat med laddeffekten är lika med laddtiden. Svårare än så är det inte. 

Olika former av laddning  

Det finns olika former av laddare och de två vanligaste kallas för normalladdare och snabbladdare. De skiljer sig åt i laddtid och laddningens effekt. Båda typerna är viktiga för en fungerande infrastruktur för elbilar. 

Ladda hemma
Laddningen som sker i hemmet kallas för normalladdning. Denna typ av laddning är den mest kostnadseffektiva lösningen för dig som har en elbil. Du kan installera en laddbox eller en laddstolpe i garaget eller på parkeringsplatsen utanför ditt hus. Med en laddare i hemmet kan du ladda på natten när elpriset är som lägst och sedan vakna upp till en fulladdad bil på morgonen. Hemma laddar du bilbatteriet snabbt och säkert fullt på allt från 6 till 12 timmar. 

Ladda offentligt
När du är ute och reser eller behöver ladda upp batteriet på kort tid används publika snabbladdare. Denna typ av laddning har en hög effekt och laddar upp bilen betydligt mycket snabbare än via laddboxen i hemmet, men till ett högre pris. Med dagens välutvecklade snabbladdare tar det endast några få minuter att ladda batteriet fullt. 

Ladda på jobbet
Att ha möjligheten att ladda elbilen på arbetsplatsen är en förmån som uppskattas av anställda och partners. Vanliga eluttag går förvisso att använda för att ladda bilen men det är ingenting vi rekommenderar då risken finns att elnätet överbelastas. Installera istället ett smart laddsystem från en pålitlig leverantör för att garantera säker och effektiv laddning.

Vad påverkar laddtiden? 

Laddsystemets kvalitetet och laddeffekt påverkar hur lång laddtiden blir. Vi på Sekraft erbjuder unik och patenterad teknologi för snabb och säker laddning. Vår leverantör är ledande inom säkerhet på marknaden samt certifierade med högsta säkerhetsstandard. Utöver systemets kvalitet är det elbilens egenskaper och kapacitet som avgör hur snabbt batteriet laddas. Ta reda på vad just din elbil har för laddkapacitet för att beräkna laddtiden. 

Går du i tankar på att investera i ett laddsystem? Vi på Sekraft har stor branscherfarenhet och är dina experter på laddsystem. Boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig att hitta den optimala lösningen för just dina behov och önskemål.

Om oss Boka konsultation

Varför elbilsladdare?

I takt med att elbilarnas och laddhybridernas popularitet ökar blir infrastrukturen kring elbilsladdning allt viktigare. Genom att installera laddstolpar och laddboxar kan företag, bostadsrättsföreningar och offentliga aktörer skapa värde för anställda, kunder, boende och allmänheten. Ta steget tillsammans med oss på Sekraft, och skapa förutsättningarna för en smartare framtid.

Om Sekraft

Övergången från fossildrivna bilar till elbilar tar sig längre för varje dag som går. I takt med elbilens övertagande har elbilsladdare därför blivit en naturlig del av vår vardagsmiljö - i denna transformation tar vi täten som en ledande aktör på marknaden. På Sekraft kommer vi att fortsätta sträva mot visionen om fossilfria transporter genom att bidra till uppbyggnaden av infrastrukturen kring detta. Vill du vara med? Kontakta oss så skapar vi tillsammans säkra, hållbara och praktiska laddlösningar som passar just ert behov.

Läs mer